Gezond ouder worden

voor een nog gelukkiger, langer leven

Gezond ouder worden: een levenslange reis

Ouder worden is een natuurlijk proces, maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat we deze jaren zo gezond en gelukkig mogelijk doorbrengen? Op deze site bespreken we de laatste inzichten op het gebied van gezond ouder worden, en hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan.

De rol van voeding

voeding dieet ouderen

Een gezonde voeding is essentieel voor een gezond leven, ook op latere leeftijd. Zorg voor voldoende groente, fruit, volkoren granen en magere eiwitten. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken en te veel alcohol. Wil je aan de slag met het optimaliseren van je voeding en zoek je meer informatie over het juiste dieet? Lees dan verder op onze pagina over voeding en dieet.

Zelfzorg & Welzijn

ouderen welzijn en zelfzorg

Zelfzorg kan van grote waarde zijn als je de juiste disciplines ontwikkelt. Ook regelmatige medische controles zijn belangrijk om eventuele problemen met je gezondheid op te sporen. In het ontwikkelen van de juiste gewoonten kun je gebruik maken van handige technologie om je te ondersteunen. Denk ook vooruit als het gaat om je financiën en planning.

Beweging

beweging en fitness ouderen

Beweging is een belangrijke manier om fit en gezond te blijven. Probeer dagelijks minstens 30 minuten te bewegen, verspreid over de dag. Ook krachttraining is belangrijk om spieren en botten te versterken. Zoek je laagdrempelige manieren om meer te gaan bewegen? Bekijk dan het deel van onze site over beweging. Je vindt daar veel voorbeelden waarmee je thuis aan de slag kunt.

Mentale gezondheid

mentale gezondheid

Mensen die zich mentaal goed voelen, zijn gelukkiger, gezonder en hebben meer kans om langer zelfstandig te blijven. Terwijl je ouder wordt doen zich soms nieuwe uitdagingen voor, omdat je met de nodige uitdagingen geconfronteerd wordt. Om daarin je weg te vinden en te zorgen dat je gezond ouder wordt, kun je soms wat hulp gebruiken. Lees hier verder over mentale gezondheid.

Sociale contacten

sociale contacten ouderen

Sociale contacten zijn goed voor de geest en het lichaam. Maak tijd voor familie, vrienden en hobby's. Ook vrijwilligerswerk kan een zinvolle manier zijn om sociale contacten te onderhouden. Door sociale contacten de nodige aandacht te geven hou je plezier, behoud je het vermogen om te relativeren en blijf je leren. Lees onze suggesties en krijg inspiratie op onze themapagina.

Gezondheidsrisico's

gezondheidsproblemen

Gezond ouder worden is een levenslange reis. Door je leefstijl aan te passen en je bewust te zijn van je gezondheid, kun je er zelf veel doen om oud te worden in goede gezondheid. Mochten er problemen ontstaan, dan vind je hier informatie over veel voorkomende aandoeningen en de laatste inzichten over behandelingen. Lees verder over reumahart- en vaatziekten of dementie.